2019-03-25 13:04:41

Divlje životinje u gradu

U petak 22.3. u našoj je Školi održana još jedna radionica Zagrebačkog životinjskog kutka, Divlje životinje u gradu. U nju su bili uključeni svi učenici petih razreda.

U našem se Gradu često može naići na divlje životinje. To su među ostalima i ježevi, vjeverice, lisice, kune, čaplje, vrane... U urbano područje zalaze u potrazi za hranom, iz znatiželje, te zbog smanjenja njihovog prirodnog staništa, a neke od njih i trajno su nastanjene na području Zagreba.

Bitno je naučiti se međusobnom suživotu, ali i znati ispravno postupiti u slučaju susreta s divljom životinjom, na način gdje nećemo ugroziti vlastitu sigurnost i nećemo nauditi životinji. Zato je važno upoznati se s predrasudama, osloboditi se straha i uvidjeti važnost očuvanja prirode i živih bića iz naše okoline. Moguće je naići i na ozlijeđenu divlju životinju. U tom slučaju potrebno je kontaktirati sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu (gradski azil). Tada na teren izlaze djelatnici koji će životinji pomoći i u slučaju potrebe je smjestiti u oporavilište za divlje životinje u sklopu Zoološkog vrta grada Zagreba.

Kako bi i naši učenici bili informirani i spremni pomoći, sa zanimanjem su poslušali predavanje, poslušali snimke uobičajenih poziva građana Životinjskom kutku i okušali se u kvizu znanja o divljim životinjama u gradu - Istina ili mit.

fotoalbum


Osnovna škola Vrbani